Nackdelar med CFD handel

NackdelarDet finns som vanligt alltid två sidor av ett mynt. Fördelar kompletteras av nackdelar, precis som allting annat har sin motpol. Här nedan har vi tagit upp de större nackdelar som kan synas i handel med CFD.

Risken

Det går inte att undkomma att risken är det absolut största störningsmomentet i handel med CFD. Även det ses som en fördel att enkelt kunna sprida sina risker med flera olika kontrakt, så går det inte att undkomma att handel med CFD är det absolut mest riskfyllda derivatet. Eftersom handeln sker på den berömda marginalen finns det också ganska stora risker förknippat med det hela. Likväl som att den inbakade hävstångseffekten med kort och lång position kan ge en ordentlig avkastning så kan det också slå tillbaka på placerarna som kan få en ordentlig förlust på halsen. Dessutom är det inte bara de satsade pengarna som ryker utan också det lån som gjorts för att få ta del av kontrakten. Det här gör att pengar som inte alls varit med i handeln dras från din aktieportfölj om det visar sig att värdeförändringen blir betydligt sämre än vad du från början hade trott. Det finns emellertid verktyg som gör att inte sådana här förluster drar iväg allt för mycket och det är enligt det konceptet vi tidigare pratat om, nämligen stop-loss. Här skyddar du dig mot att förlusterna skall springa iväg allt för mycket. Det kan också vara lönsamt i längden att använda sig av en limit som gör att du tar bort din girighet och faktiskt gör dig av med kontrakten när du väl tjänat några pengar.

Inte en långsiktig investering

Eftersom att du som placerare bara handlar med marginaler när det gäller CFD så måste du låna en hel del pengar till ganska oförmånliga räntor. Det här gör att på sikt blir det på tok för dyrt att använda sig av CFD som bara ligger och kostar pengar i ränta. Det tillsammans med att den risk som finns i placeringen gör att instrumentet är mer en kortsiktig placering som lämpar sig bäst för daytrading och liknade handel. Det är betydligt mer lämpligt att köpa tillgången direkt istället för att satsa på de underliggande som istället går på marginal.

Rösträtten uteblir

En aktie är egentligen ett bevis på att du har ett visst ägande i ett företag. När du handlar med aktier blir du alltså direkt ägande av det företaget som du köpt aktierna i och har också rätt att deltaga på bolagsstämmor och säga din mening. Även om det här i praktiken sällan används för småsparare som bara har ett fåtal aktier så är det ändå ett faktum som helt uteblir när du handlar med CFD. Eftersom ditt fokus ligger på de underliggande tillgångarna får du ingen rösträtt då du heller inte äger någon aktie i bolaget. Det här innebär att du som placerare inte har något som helst inflytande i bolaget som du hade haft om du hade varit direkt ägande av aktier. Finns det en avsikt att faktiskt påverka bolaget så är inte CFD ett direkt alternativ för ägandeskap.